De Plantage in Culemborg

Het schaduwrijke park De Plantage, de lange lanen, de groene weiden en de winderige dijk.

Op de zondagen en in de vakantie geniet menige wandelaar van dit landelijke stukje Culemborg, gelegen aan een van de vier dreven waarbinnen paarden, koeien en zelfs een ooievaar gehuisvest zijn.

Een wandeling ‘boven de stad’ is al eeuwenlang een geliefd tijdverdrijf. De ‘Plantagie’, voorloper van het huidige stadspark, is uit 1779. Alleen rijke Culemborgers mogen rondwandelen in de kaarsrechte lanen. De Culemborgse Henrica Helding spreekt verrukt over die ‘lieve laanen!’ en ‘donkre dreeven!’

Midden negentiende eeuw is de Plantagie toe aan modernisering. De jonge tuinarchitect Louis Paul Zocher (1820-1915) krijgt opdracht een nieuw park te ontwerpen. De eerste grote opdracht voor de latere vormgever van het Amsterdamse Vondelpark. Zocher tekent een park in Engelse landschapsstijl: met verspreid staande boomgroepen, een idyllische vijver met bruggetje, kronkelende paden en verrassende doorkijkjes.

De wandelaar van nu ziet nog veel terug van dit ontwerp: de aanblik van de vijver is ongewijzigd, en veel bomen uit 1850 staan er nog. Ook de paden zijn nog hetzelfde, al ligt er nu een laagje asfalt overheen.

Op 5 mei 2010 is ons Zocherpark De Plantage verrijkt met een prachtige muziektent, precies op de plaats waar hij hoort te staan, op de fundamenten van de oude muziektent die daar aan het begin van de vorige eeuw stond en die aan de hand van een oude ansichtkaart perfect is nagebouwd.

En zoals je kunt verwachten bij een belangrijke gebeurtenis op een belangrijke dag, tout Culemborg was erbij.

Amsterdam heeft zijn Vondelpark, Rotterdam heeft Het Park, waar de Euromast staat, Haarlem heeft zijn begraafplaats Kleverlaan en Culemborg heeft De Plantage aan de Wilhelminadreef. Burgemeester Van Schelven noemde terecht dit rijtje, want De Plantage is, net als die andere parken, door J.D. Zocher ontworpen.

Eerlijk gezegd noemde onze burgervader Haarlem niet, maar wij wel, want daar is Zocher geboren. U ziet, Culemborg Klopt! en daar zorgen wij samen voor.
Dat nabouwen begon met een tekening die is gemaakt door Willem van Iterson, architect bij IBBM architecten in Rotterdam. Hij maakte de tekening aan de hand van deze foto. Kijkt u eventjes verder naar de nieuwe foto’s van 5 mei, dat lijkt verbluffend veel op elkaar.

Met die tekening ging de Stichting Muziek Plantage Culemborg aan de slag. Meddy Verheul, Linda de Koster, Jan-Robert Brand, Len de Koster, Nico Stigters en Like Versteeve, van zessen klaar, gingen aan de slag met hun plannen voor herbouw van de muziektent.

Bij de gemeenten troffen ze Tanja van Rossem en Hans Kool, die werkten mee bij het verkrijgen van de vergunningen. Bij de aannemers troffen ze Van Baayen en Mesu, die het echte bouwwerk hebben verricht, samen met de afdeling bouwtechniek van Lek en Linge. Onmisbaar en zeer toegewijd.

Vergeet ook niet de Stichting Culemborg en Oranje, waarvan voorzitter Ebbo de Jong ook nog de feestelijkheden begeleidde tot aan de aankomst van het Bevrijdingsvuur. En dan kwamen nog de sponsors. Een heleboel Culemborgers werden kleine sponsor, want zij hebben de afgelopen 3 jaar chocoladerepen van de stichting gekocht of gewoon geld bijgedragen, dat geld verdween in de muziektentpot. En dan nog twee Grote Sponsors: de Rabobank en de Buurtpanels.

Oud-wethouder Henk Wichgers werd gevraagd om de muziektent te openen. Onder zijn bewind kwam het geheel uiteindelijk tot stand. Dat deed hij met verve, hij was duidelijk ervaren in dit soort aangelegenheden en hij knipte met een vloeiend gebaar het lint op de trapje doormidden.
In zijn toespraak dankte hij ook nog een heleboel vrijwilligers die een geul hadden gegraven, vanaf de openbare weg tot aan de muziektent, om de electriciteitsleiding aan te leggen. Net na de vorstperiode en dwars door de zware en koude Betuwse klei. Zweten dus. Henk Wichgers sprak de hoop uit dat de nieuwe muziektent gespaard zou blijven van vandalisme, en dat leverde hem applaus op van de toehoorders.

Het deed hem genoegen om vervolgens de muziektent in eigendom over te kunnen dragen aan de gemeente Culemborg voor het onderhoud.

Gelukkig was burgemeester Van Schelven in de buurt (uit Culemborg) om het eigendom van de tent te aanvaarden. Hij bevorderde oud-wethouder Wichgers ter plekke tot specialist op het gebied van muziektent in het algemeen en tot vraagbaak in speciale gevallen. Verder delegeerde hij de programmering van de Stichting, meteen maar met een doelstelling: elke maand vanaf april tot en met september. De Stichting accepteerde die doelstelling met trots.

Inmiddels had het midden-orkest van Harmonie Pieter Aafjes al de akoestiek getest en dik in orde bevonden, het Wilhelmus klonk als een klok. Mannenkoor OBK controleerde het nogmaals, ook zij waren dik tevreden. Sindsdien vinden er gedurende zes maanden per jaar optredens plaats van de kleinste, grotere en grote artiesten.

Iedereen geniet. Dat is de Muziektent de Plantage.